Search
Close this search box.

Το ζευγάρι που άφησε τη Θεσσαλονίκη για να ζήσει στην «Άγρια Δύση» των Σερρών

Άφησαν πίσω τη Θεσσαλονίκη, για να ζήσουν -κυριολεκτικά- στην άκρη του πουθενά. Σε ένα μικρό χωριό 50 μόλις κατοίκων, στο νοτιοδυτικό άκρο των Σερρών και στους πρόποδες της καταπράσινης οροσειράς των Κρουσίων που αποτελεί φυσικό σύνορο με το γειτονικό Κιλκίς.

Το Θεοδώρειο, κυριολεκτικά «δώρο Θεού», μπορεί να μην αναφέρεται σε πολλούς χάρτες, ωστόσο αποτελεί το τέλος μιας διαδρομής στην «Άγρια Δύση» των Σερρών. Τόπος που σαγηνεύει τον επισκέπτη από την ομορφιά και τη μαγεία της άγριας και ανόθευτης της φύσης που το περιβάλλει, με «πρωταγωνιστές» άλογα, αγελάδες και κατσίκια που βόσκουν ανέμελα στον έφορο κάμπο.

theodoreio0
Το «Πιρπιρίμι» της Γιούλης και του Λευτέρη/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Πριν από ένα χρόνο η Γιούλη Πιλπιλίδου και ο Λευτέρης Ελευθεριάδης, συνεργάτες και σύντροφοι, πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν μόνιμα στο μικρό χωριό, αφήνοντας πίσω τους τους έντονους ρυθμούς της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση μπορεί να μην ήταν εύκολη, ωστόσο φαίνεται να τους δικαιώνει. Δημιούργησαν με πολύ αγάπη και μεράκι την παραδοσιακή ταβέρνα «Πιρπιρίμι», που εκτός από καλό φαγητό ξεχωρίζει και από τα μουσικά live και τα άλλα πολιτιστικά event που τακτικά διοργανώνει, προσελκύοντας επισκέπτες από τη γύρω περιοχή και όχι μόνο.

theodoreio8
Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες των Κρουσίων στο Ν.Δ. άκρο των Σερρών/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Η Γιούλη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία, κατάγεται από το Θεοδωρειο και μικρή περνούσε κάθε χρόνο τις καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό. Όπως λέει ανέκαθεν ήταν συναισθηματικά δεμένη με τον όμορφο τόπο, χωρίς βέβαια να περάσει ποτέ από την σκέψη της πως κάποια στιγμή θα ζούσε μόνιμα εκεί. Ωστόσο όλα άλλαξαν λόγω πανδημίας. «Την περίοδο της καραντίνας, λόγω του Covid-19, με τον Λευτέρη ζήσαμε μεγάλο διάστημα “αποκλεισμένοι” στο χωριό. Αυτό μας άρεσε σε σχέση με τους ρυθμούς της πόλης και αφού μπορούσαμε να εργαστούμε και από εδώ και η Θεσσαλονίκη είναι σχετικά κοντά πήραμε την απόφαση να εγκατασταθούμε μόνιμα στο Θεοδώρειο» τονίζει.

«Αυτό που θέλαμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς στο χωριό που θα έδινε νέα ώθηση, θα έφερνε ξένο κόσμο με στόχο να το βάλουμε στον τουριστικό χάρτη της περιοχής που δεσπόζει η λίμνη της Κερκίνης» λέει από την πλευρά του ο Λευτέρης, που αν και κατάγεται από την Βέροια και έζησε χρόνια στη Θεσσαλονίκη αγάπησε «με την πρώτη ματιά» -όπως λέει- τον τόπο.

theodoreio6
Το «Πιρπιρίμι» θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

«Πιρπιρίμι» σαν κινηματογραφική ταινία

Το «Πιρπιρίμι», η γνωστή μας γλυστρίδα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ξεκίνησε σαν ένα κλασικό καφενείο της ελληνικής επαρχίας και σύντομα εξελίχθηκε σε γαστρονομικό στέκι με τα gourmet πιάτα του, που την τιμητική τους έχουν τοπικά προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας, λουκάνικα Τζουμαγιάς κ.α. Η εικόνα του καφενείου – ταβέρνας παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και περνώντας το κατώφλι του θαρρείς πως ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο.

Το Θεοδώρειο μπορεί να φαντάζει απόμακρο, ίσως να φταίει και η όχι τόσο καλή κατάσταση του δρόμου που οδηγεί σε αυτό, ωστόσο απέχει μόλις 6 χλμ από το χωριό Ροδόπολη, κεφαλοχώρι και εμπορικό κέντρο της περιοχής που παλαιότερα αποτελούσε έδρα του «καποδιστριακού» δήμου Κερκίνης.

theodoreio5
Το Θεοδώρειο είναι κτισμένο στην άκρη του πουθενά/ Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Το χωριό σήμερα μπορεί να βρίσκεται στο τέλος μια διαδρομής, ωστόσο έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν «πέρασμα» του μοναδικού δρόμου που ένωνε τις Σέρρες με το Κιλκίς και την Θεσσαλονίκη. Ο «φιδίσιος» δρόμος που ελίσσεται, σκαρφαλώνει τις πλαγιές του βουνού και μετά κατηφορίζει προς την Μαυροπλαγιά Κιλκίς, διανοίχτηκε την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από δυνάμεις της Αντάντ μια και η περιοχή ήταν σύνορο του «Μετώπου της Μακεδονίας» με τους Βούλγαρους και τους Γερμανούς των Κεντρικών Δυνάμεων. Τα σημάδια από εκείνα τα πολεμικά γεγονότα, όπως χαρακώματα, πολυβολεία, γέφυρες κ.α. είναι ακόμη εμφανή στην περιοχή, πνιγμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση

Η παλιά «Εθνική Οδός»

Η διαδρομή ανάμεσα στο Θεοδώρειο και στην Μαυροπλαγιά, περίπου 12 χλμ, και εντυπωσιάζει για την ομορφιά του τοπίου και τα χρώματα όλες τις εποχές του χρόνου. Στα όρια Σερρών – Κιλκίς, το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο έχει μετατραπεί σε κυνηγετικό καταφύγιο και αποτελεί σημείο εκκίνησης γραφικών διαδρομών στον ορεινό όγκο.

theodoreio 1
Παρά το κακό οδικό δίκτυο, η διαδρομή στις πλαγιές του βουνού αποζημιώνει/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν και κατασκευάστηκε η σημερινή επαρχιακή οδός Κιλκίς – Νέου Πετριτσίου, ο δρόμος – πέρασμα των Κρουσίων έπεσε σε δυσμένεια και λίγοι πλέον οδηγοί τον επιλέγουν. Στο παρελθόν ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε για αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού (Ράλυ ΔΕΘ και Ράλι Μέγας Αλέξανδρος), ως ειδική διαδρομή λόγω της μορφολογίας της περιοχής, εν τούτοις έχει εγκαταλειφθεί από τις αρμόδιες για τη συντήρησή του αρχές. Πρόσφατα τοποθετήθηκε πινακίδα με την ένδειξη «οδός περιορισμένης βατότητας», προειδοποιώντας τους τολμηρούς να διέρχονται με προσοχή.

Ωστόσο, η ανόθευτη ομορφιά, αποζημιώνει όσους το επιχειρούν. «Συχνά βλέπουμε να κατεβαίνουν από το βουνό, αυτοκίνητα και μηχανές με ξένες πινακίδες που ακολουθούν τη διαδρομή γιατί έχουν ακούσει ή διαβάσει για την ιδιαιτερότητά τους» λέει η Γιούλη ζητώντας από τις αρμόδιες Αρχές να δείξουν ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο δρόμο που ενώνει δύο απομακρυσμένες περιοχές των Σερρών και του Κιλκίς.

theodoeio
Κοπάδια με άλογα, αγελάδες και κατσίκια στην «Άγρια Δύση» των Σερρών/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς των Κρουσίων, που χωρίζεται βόρεια στο Δύσωρο (860 μ. υψόμετρο) και νότια στο Μαυροβούνι με ψηλότερη κορυφή στα 1.197 μ. Τα βουνά χωρίζουν τις πεδινές εκτάσεις Σερρών και Κιλκίς, με τις κορυφογραμμές να αποτελούν φυσικό σύνορο. Τα Κρούσια ξεχωρίζουν από τις έντονες αντιθέσεις -με χαράδρες και ρεματιές- καθώς και με τα πλούσια δάση οξιάς, δρυός, κωνοφόρων και την ποικιλόμορφη πανίδα.

Μονοπάτια και βάθρες με τρεχούμενα νερά

«Πνιγμένο» στο πράσινο των βουνών που δεσπόζουν γύρω του, το Θεοδώρειο αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, εξαιτίας των χαμηλών υψομέτρων και της βατότητάς τους από δασικούς δρόμους και μονοπάτια. Το συντομότερο από αυτό, οδηγεί στα «μπάνια». Τις βάθρες που σχηματίζουν τα ρέματα που κατεβαίνουν από το νερό.

theodoreio1
Oι βάθρες στη θέση «Μπάνια»/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης


Την εποχή αυτή τα νερά είναι καφετί χρώμα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που κατεβάζουν λάσπες από ψηλότερα, ωστόσο σαν εικόνα είναι εξίσου εντυπωσιακή. Αν βρεθείτε στο Θεοδώρειο ο Λευτέρης και η Γιούλη θα σας δείξουν το μονοπάτι που οδηγεί στις γραφικές βάθρες.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το χωριό προορισμό όσων επιζητούν εμπειρίες στην φύση. Λόγω των χαμηλών υψομέτρων τα βουνά μας είναι ιδανικά για πεζοπορία για όλη την οικογένεια. Το επόμενο διάστημα θα καθαρίσουμε παλιά μονοπάτια, που με τα χρόνια σκεπάστηκαν από τη βλάστηση και χάθηκαν» σημειώνει ο Λευτέρης, τονίζοντας πως μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις φυσιολατρικού και οικολογικού τουρισμού στην περιοχή. Από το χωριό περνάει Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Αποστάσεων «Ε6» που ξεκινάει από την Φινλανδία και καταλήγει στην Σαμοθράκη.

Στο πλαίσιο αυτό το «Πιρπιρίμι» διοργανώνει στην «Άγρια Δύση» των Σερρών, το «Βellekroussia Festival» το βράδυ του Σάββατου 3 Ιουνίου 2023 με ένα ξεχωριστό live του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Βαγγέλη Γερμανού. «Μία ωδή στην ομορφιά της φύσης, ένα κάλεσμα στην ελπίδα, μία δύναμη στο αύριο των ακριτικών περιοχών, μία κουκίδα στον χάρτη του κόσμου» όπως λέει με ενθουσιασμό για το εγχείρημα η Γιούλη, συμπληρώνοντας: «Εδώ στο μικρό, μαγευτικό, φιλόξενο Θεοδώρειο, που σαν κάτι από (ε)ξωτικό, με το ραβδάκι του ενώνει Σέρρες και Κιλκίς» (Πληροφορίες : 6981363869/viva.gr)

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr

Τέλος Άρθρου
Μετάβαση στο περιεχόμενο