Search
Close this search box.

Ο 20χρονος με τα 11.000 στρέμματα καλλιέργεια και τα 250 γελάδια Aberdeen Angus

Η σειρά του AgroTV για επιτυχημένους νέους αγρότες που έχουν περάσει το κατώφλι του Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής “Ion Ionescu de la Brad” στο Ιάσιο συνεχίζεται με την ιστορία ενός νεαρού άνδρα από το Ιάσιο που, στα 20 του, είναι έτοιμος να αναλάβει επωμίζεται μια πραγματική αυτοκρατορία στη γεωργία.

Στο Focuri, μια κοινότητα που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ιάσιο, ένας μεγάλος παθιασμένος αγρότης ίδρυσε μια πραγματική «δυναστεία» μέσω των δύο γιων του. Μιλάμε για το αγρόκτημα της οικογένειας Ștogrinca, που κουβαλά το πάθος της ζωής για τα φυτά, τα ζώα, τη γεωργία γενικότερα. Το νεότερο μέλος της οικογένειας είναι ο Constantin Petronel, 20 ετών, πρωτοετής φοιτητής στη Γεωργική Σχολή του USV Iași, ο οποίος αποφάσισε να γίνει αγρότης με τα κατάλληλα έγγραφα, στη φάρμα που θα του αφεθεί ως οικογενειακή κληρονομιά.

Ο Constantin Petronel Ștogrincă μας μίλησε για τη μακρά ιστορία της φάρμας του, η οποία έχει σήμερα 1.100 εκτάρια (11.000 στρέμματα) καλλιεργήσιμης γης, ένα κοπάδι 250 αγελάδων Red Aberdeen Angus, 150 εκτάρια βοσκοτόπων και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα όμορφο πάρκο που αποτελείται από τρακτέρ τελευταίας γενιάς. και γεωργικά μηχανήματα.

«Η ιστορία μας ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000, όταν ο πατέρας μου έκανε εμπόριο ηλίανθων. Το 2003 αγόρασε το πρώτο τρακτέρ UTB 650 και με αυτό άρχισε να παρέχει υπηρεσίες στην περιοχή. Δεδομένου ότι αυτή η δραστηριότητα πήγαινε καλά εκείνη την εποχή, κάθε χρόνο αγόραζε ένα UTB 650, φτάνοντας τα τέσσερα τρακτέρ αυτού του μοντέλου. Οι ντόπιοι, γνωρίζοντάς τον ως σοβαρό και εργατικό άνθρωπο, έρχονταν στο σπίτι μας για να μας μισθώσουν τη γη. Ο πατέρας μου δεν ήξερε καν πώς να αντιδράσει, αν αυτό που έκανε ήταν σωστό ή όχι. Το 2006, ίδρυσε μια αγροτική εταιρεία και αποφάσισε να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, μη γνωρίζοντας πολλά για τον τομέα των λαχανικών της γεωργίας. Όμως… είχε ένα όνειρο και, δείχνοντας πολλή σοβαρότητα, πήρε αυτή τη δουλειά ως τρόπο ζωής. Α, ξέχασα να σας πω για το πάθος του πατέρα μου για τα ζώα! Από την ηλικία των 14 ετών, εργάστηκε στην CAP ( nr – Cooperativa Agricola de Producciones, μια μορφή γεωργικής οργάνωσης, η οποία εμφανίστηκε μετά το 1960, η οποία ελεγχόταν από το κράτος και περιλάμβανε την αναγκαστική κολεκτιβοποίηση), αρμέγοντας αγελάδες και κάνοντας ό,τι ήταν απαραίτητο σε -ένα φάρμα ζώων. Από τότε αποφάσισε ότι όλη του η ζωή θα είναι να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να δουλεύει με αγάπη και αποφασιστικότητα, γιατί αυτή είναι η ευτυχία του. Και σήμερα το έργο του έχει αποδώσει, φτάνοντας τα 1.100 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, ένα κοπάδι 250 αγελάδων Red Aberdeen Angus, 150 εκτάρια βοσκότοπων, αλλά και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με τρακτέρ από 130 HP έως το μεγαλύτερο των 400 ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. Πέρα από όλα αυτά, η ηλικία του πατέρα μου κάνει το δικό της. Μετά από 30 χρόνια καθημερινής δουλειάς, χωρίς διάλειμμα, είναι δύσκολο, οπότε θέλει, ήπια, απαλά, να αποσυρθεί και να εμπιστευτεί εμένα και τον μεγαλύτερο αδερφό μου», λέει ο Constantin Petronel Ștogrincă, μελλοντικός μηχανικός γεωπόνος.

Και επειδή γεννήθηκαν, έζησαν και απήχησαν σε αυτόν τον τομέα, τα δύο αδέρφια δεν βλέπουν καν τον εαυτό τους να κάνει κάτι άλλο. Επιπλέον, έχουν έντονη επιθυμία να μην απογοητεύσουν την οικογένειά τους και ισχυρή φιλοδοξία να φτάσουν αυτή την επιχείρηση στο αποκορύφωμά της.

«Η οικογένειά μου είναι ερωτευμένη με ό,τι σημαίνει φύση, χωράφια, ζώα και αγροτικές καλλιέργειες. Πολλοί θα μας κουνήσουν το δάχτυλο και θα πουν: «τι όμορφη ζωή που κάνω!». Ναι, πραγματικά δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για αυτήν την πτυχή, αλλά όταν είμαστε στο χωράφι επτά ημέρες στις επτά, 12-14 ώρες την ημέρα, στεκόμαστε στον ήλιο, τον αέρα, το κρύο και τη βροχή, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απλώς σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσετε τη γεωργία χωρίς ούτε ένα κομμάτι σύρμα στην αυλή και να μην ξέρετε τι ήταν η γεωργία και μετά να χτίσετε μια αυτοκρατορία σε 20 χρόνια χωρίς τη βοήθεια κανενός. Τι πιο ωραίο από το να δουλεύεις σε έναν τέτοιο τομέα; Να είστε συνδεδεμένοι με τη φύση, να βλέπετε καθημερινά την ανατολή και τη δύση του ηλίου, να απολαμβάνετε τις στιγμές που περάσατε με την οικογένεια και τους εργαζόμενους. Ειναι υπεροχο! Φυσικά, είναι μια επιχείρηση του μέλλοντος, που, λέω, δεν έχει τέλος, ούτε πρέπει να έχει ποτέ τέλος», καταλήγει ο νεαρός αγρότης από το Ιάσιο, Constantin Petronel Ștogrincă, φοιτητής στη Γεωπονική Σχολή του USV Ιάσιο.

Τέλος Άρθρου
Μετάβαση στο περιεχόμενο