Search
Close this search box.

Μόνο «κακομαθημένοι, που έμαθαν να ζουν με επιδοτήσεις» δεν είναι οι αγρότες μας

Η ύπαιθρος σε εγκατάλειψη, αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Όχι μόνο δεν είναι οι αγρότες αχάριστοι, αλλά πρέπει να είστε ευγνώμων κύριε Πρωθυπουργέ απέναντι στους όλο και λιγότερους παραγωγούς του πλέον ζωτικού αγαθού: Της τροφής.

Δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και εξαναγκάζεται σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αρνούμαστε και καταδικάζουμε τους αστικούς μύθους για «κακομαθημένους, που έμαθαν να ζουν με επιδοτήσεις χωρίς να εργάζονται». Η δραματική μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα ψέματα, που διαδίδονται ακόμα και από πολιτικούς ή δημοσιογράφους. Εάν ήταν τόσο βολικό και προσοδοφόρο να είναι κανείς αγρότης, δεν θα ήταν σχεδόν τα 2/3 της αγροτικής γης σε εγκατάλειψη.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιμένουμε ότι η αγροτική τάξη είναι από τις πλέον αδικημένες και ευάλωτες. Στον 21ο αιώνα το αγροτικό επάγγελμα είναι από τα πιο απαιτητικά και σύνθετα:

Απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις όχι μόνο για την παραγωγική διαδικασία, αλλά και για το εμπόριο, τη διαφήμιση, την προβολή προϊόντων.
Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν τεράστιες διακυμάνσεις που θα έβγαζαν αδιάβαστους ακόμα και κορυφαίους διευθυντές πωλήσεων.
Απαιτούνται μεγάλες εκταμιεύσεις για αγορές πρώτων υλών και συντήρηση χωρίς καμία εγγύηση για τις μελλοντικές ποσότητες και τις τιμές των προϊόντων.
Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για τυποποίηση και μεταποίηση με διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ενός διεθνούς καταναλωτικού κοινού.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται και γερνά. Ακόμα και οι αλλοδαποί εργάτες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, διότι η κυβέρνηση έκλεινε τα αυτιά στις προτάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για συντεταγμένη πρόσκληση μεταναστών, με επαγγελματική και ασφαλιστική κατοχύρωση.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια τις αδυναμίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.). Ωστόσο η Κ.Α.Π. παραμένει το ύστατο αποκούμπι του Έλληνα αγρότη. Αυτή η εξάρτηση καθιστά το αγροτικό επάγγελμα ακόμα πιο ευάλωτο. Όταν ο Ολλανδός αγρότης έχει έναν στρεμματικό τζίρο περίπου 1.700€ ή ακόμα και ο Ισραηλινός στην έρημο έχει τζίρο 1.200€, ο μέσος ελληνικός τζίρος δεν ξεπερνά τα 200€. Αυτή η τραγικά χαμηλή απόδοση καταδεικνύει τον φαύλο κύκλο της εγκατάλειψης: Η χαμηλή πρόσοδος απομακρύνει νέους, τους αγρότες και τους σοβαρούς επενδυτές και αυτή η απομάκρυνση επιδεινώνει περαιτέρω την έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές μας.

Οι ευθύνες τις πολιτείας είναι βαριές, καθότι η ελληνική ύπαιθρος είναι ένα χρυσορυχείο μοναδικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας, που αντιμετωπίζεται με τη λογική «πάμε κι όπου βγει».

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ απαιτούμε:

Υψηλό μερίδιο των Α.Π.Ε. στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε με αγροτικές ενεργειακές κοινότητες, είτε αυτόνομα σε απομακρυσμένες μονάδες
Δραστική μείωση Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, στον εξοπλισμό αλλά και στα προϊόντα. Ήδη εγκρίναμε στο πρόσφατο Συνέδριό μας πρόταση μηδενισμού του Φ.Π.Α. σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής και τυποποίησης
Αναδιάρθρωση του ΕΛ.Γ.Α. με σοβαρές αναλογιστικές μελέτες και ουσιαστικές αποζημιώσεις, από το πρώτο ζώο και καλύψεις για την κλιματική κρίση (ξηροθερμικά φαινόμενα, ακαρπία κ.λπ.)
Αγροτικό πετρέλαιο σε τιμές ίσες με άλλων ανταγωνιστικών χωρών.
Να πάψει η ύποπτη αδράνεια της επιτροπής ανταγωνισμού: Το φαινόμενο να πωλείται το ίδιο ακριβώς εφόδιο 2 έως και 3 φορές υψηλότερα στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ιταλία, την Πολωνία κ.α., θα πρέπει να επαλειφθεί .
Να κληθούν σε απολογία όσοι αρμόδιοι στις πρεσβείες μας αδρανούν στην προώθηση και την προστασία των μοναδικών ελληνικών προϊόντων. Ο Έλληνας παραγωγός περνά συμπληγάδες για να εξάγει σε ξένες αγορές.
Να σταματήσει η ύποπτη κωλυσιεργία για δημιουργία αγορών Παραγωγών.
Να λειτουργήσουν άμεσα δημοπρατήρια.
Να ελαχιστοποιηθεί το μεταφορικό κόστος με λειτουργία κέντρων αγροδιανομής (Food Hubs) και σύγχρονων μορφών ηλεκτρονικού εμπορίου.
Να αξιοποιούνται κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ τα διεθνή μετεωρολογικά δεδομένα, ώστε να ανακοινώνονται ενδεικτικές προσδοκώμενες παραγωγές και τιμές ανά προϊόν, πριν την συγκομιδή. Είναι απαράδεκτο να γνωρίζουν στις ΗΠΑ, ενδεικτικές ποσότητες και τιμές ελληνικών προϊόντων, αλλά ο ίδιος ο Έλληνας παραγωγός να πουλά απαράδεκτα φθηνά από άγνοια ή εκβιαστικές πιέσεις.
Να αξιοποιηθούν άμεσα τα ολοκληρωμένα από το 2017 επικαιροποιημένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, ώστε να μην πνιγόμαστε σε κάθε θεομηνία.
Λειτουργία αγροτικού σχολείου.
Ηλεκτρονική σύγχρονη εγγραφή κάθε εισαγόμενης ποσότητας γάλακτος, κρέατος, μελιού κ.λπ., ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων χαμηλής ποιότητας.
Αναβίωση του συνεταιριστικού κινήματος, μέσα από τις σύγχρονες μορφές Κοιν.Σ.Επ, συνεταιριστικών επιχειρήσεων και ομάδων αγροτών.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών για να αναδείξουμε όχι μόνο την αξία των προϊόντων μας, αλλά και το μέλλον του ελληνικού χωριού ως τόπου ελκυστικού για ευημερία, τουρισμό, διασκέδαση.

Ο Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Κωνσταντίνος Ζιάβρας δήλωσε: «Οι Έλληνες αγρότες δικαίως βρίσκονται σε αναβρασμό, καθότι η ελληνική πολιτεία αγνοεί διαχρονικά τα δίκαια αιτήματα τους. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται και η πλειοψηφία των βουλευτών και των υπουργών φαίνεται να έχουν επικίνδυνη άγνοια. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών με γνώσεις και λύσεις».

Τέλος Άρθρου
Μετάβαση στο περιεχόμενο