Search
Close this search box.

Κεντρική Μακεδονία: Τα οφέλη διασύνδεσης αγροδιατροφικού τομέα με τουρισμό

Ο αγροδιατροφικός τομέας μαζί με τον τουρισμό αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τοπική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, με σημαντικότατη συνεισφορά και στην εθνική οικονομία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%.

Επίσης, ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ψαριών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

Επιπρόσθετα, στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Προβολή και Προώθηση των Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2024-2026. Στόχος της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειας και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, η δικτύωση και γνωριμία των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων και ποτών με τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους, καθώς επίσης η προβολή και προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθιστώντας την έναν από τους ελλαδικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως. Συμπερασματικά, κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η προβολή στο κοινό των γαστρονομικών θησαυρών, συνδέοντάς τους με την τουριστική εικόνα, την τοπική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού.

Προωθητικές ενέργειες μικρής διάρκειας
Παράλληλα με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών και υιοθετώντας μια πιο ολιστική προσέγγιση προβολής και επικοινωνίας, κρίνεται σκόπιμη η διοργάνωση προωθητικών ενεργειών μικρής διάρκειας των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία σε επιλεγμένα καταστήματα, εκθεσιακά κέντρα και ξενοδοχεία μιας χώρας-στόχου, με σκοπό αυτά να προβληθούν στο καταναλωτικό κοινό που επισκέπτεται τους χώρους αυτούς. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να συστηθούν τόσο στους επαγγελματίες αγοραστές όσο και στους καταναλωτές των χωρών-στόχων οι παραδοσιακές γεύσεις και τα προϊόντα του τόπου, συνδυάζοντας τις πραγματικές ιστορίες και τα κίνητρα πίσω από τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προβεβλημένων προϊόντων. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν με άμεσο τρόπο τα προϊόντα, να ενημερωθούν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, να τα δοκιμάσουν, με απώτερο σκοπό αυτά να εδραιωθούν στην αγορά-στόχο.

Πηγή: travel.gr

Τέλος Άρθρου
Μετάβαση στο περιεχόμενο