Search
Close this search box.

Η ιστορία επιτυχίας ενός νεαρού αγρότη που καλλιεργεί 1.120 στρέμματα αμπέλια

Ένας παθιασμένος και φιλόδοξος νεαρός αμπελουργός, ο Alexandru Sereș από το Satu Mare, μαζί με την οικογένειά του, αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην καλλιέργεια αμπέλου και στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Με ισχυρή εμπειρία και ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον, κατάφερε να μετατρέψει το πάθος του για την καλλιέργεια αμπέλου σε μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Σε μια συνέντευξη, μίλησα με τον Alexandru Sereș για το τι σημαίνει αμπελουργία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η δραστηριότητα.

Απ.: Γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο της αμπελουργίας;

Alexandru S.: Το να είσαι οινοπαραγωγός ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Η πρωτοβουλία ήρθε από τον πατέρα μου πριν λίγο καιρό, ο οποίος το μετέτρεψε σε δουλειά. Είναι δύσκολο αυτό το χωράφι που περιλαμβάνει θυσίες, αλλά το μεράκι και η αγάπη για το αμπέλι είναι πολύ μεγαλύτερο.

Απ.: Έχετε σπουδές στο χώρο;

Alexandru S.: Ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον τομέα από όλες τις οπτικές γωνίες, γι’ αυτό, μετά το γυμνάσιο, πήγα απευθείας στο Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και Κτηνιατρικής του Banat, στη Σχολή Οπωροκηπευτικών και Δασών. Στη συνέχεια, επέλεξα να ακολουθήσω ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό στην «Ποιότητα Οινικών Προϊόντων και Υποπροϊόντων».

Πώς ασχοληθήκατε με αυτόν τον τομέα;

Alexandru S.: Η ιδέα ξεκίνησε με τον πατέρα μου, το 2013, όταν αποφάσισε να ιδρύσει μια οικογενειακή επιχείρηση. Μετά τα προγράμματα μετατροπής και αναδιάρθρωσης αμπέλου, φυτέψαμε τα πρώτα 65 στρέμματα αμπέλου. Μετά την αποφοίτησή μου, άρχισα να εμβαθύνω σε αυτόν τον τομέα. Το 2016 φυτέψαμε άλλα 21 στρέμματα και από το 2023 δουλεύουμε σε έκταση 112 εκταρίων. Ξεκινώντας το 2018, ανέλαβα τη φάρμα από τους γονείς μου και, χωρίς σεμνότητα, μπορώ να πω ότι καταφέραμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και να ενισχύσουμε το εμπορικό σήμα Domeniile Sereș, το οποίο θα φέρουμε στην αγορά.

Απ.: Πέρα από την οικογένειά σου, νιώθεις την ανάγκη για συμμετοχή και από άλλη πλευρά;

Alexandru S.: Όντας οικογενειακή επιχείρηση, όλοι δουλέψαμε σκληρά για την υλοποίηση αυτών των έργων, αλλά, λόγω των μεγάλων εκτάσεων, χρειαζόμασταν και εργατικά χέρια από αλλού, που συνεπάγεται και αντίστοιχα έξοδα.

Απ.: Τι πρέπει να γνωρίζει ένας νέος που θέλει να στήσει μια τέτοια επιχείρηση;

Alexandru S.: Είναι ένα ακριβό πάθος και μια εκτεταμένη επιχείρηση, που περιλαμβάνει σπουδές τόσο στον τομέα της αμπελουργίας όσο και στον τομέα της οινολογίας (της επιστήμης που ασχολείται με την παραγωγή κρασιών). Συνιστώ σε όσους βρίσκονται στην αρχή του ταξιδιού να λάβουν υπόψη την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις και να συνεργαστούν με επαγγελματίες.

Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή συμμετέχετε σε ένα μάθημα που ονομάζεται “Young Leaders for Agriculture” , μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε από τη Λέσχη Αγροτών. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό το πρόγραμμα;

Alexandru S.: Το πρόγραμμα TLA ήταν μια νέα ευκαιρία που με έβγαλε από τη ζώνη άνεσής μου και με προετοίμασε να ξεπεράσω εύκολα τις μελλοντικές προκλήσεις. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλά εκπαιδευμένους μέντορες και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές. Οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη για να ξεπεράσουν με επιτυχία τα εμπόδια. Γι’ αυτό συνιστώ στους νέους αγρότες να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα, θα έχουν πού να μάθουν, από δασκάλους, αλλά και από συναδέλφους.

Πού χρησιμοποιείτε την παραγωγή σας;

Alexandru S.: Έχοντας τόσο μεγάλη έκταση, πουλάμε μούστο και σταφύλια το φθινόπωρο. Τα κρασιά μας διατίθενται στον δικό μας εκθεσιακό χώρο στο Satu Mare, καθώς και σε συνεργασία με διάφορα εστιατόρια και ξενώνες της περιοχής.

Απ.: Μετά από πόσα χρόνια μπορεί ένας αμπελουργός να απολαμβάνει κέρδος;

Alexandru S.: Δεν μπορώ να μιλήσω για κέρδος, γιατί, όντας στην αρχή, επανεπενδύουμε τα χρήματα στην τεχνολογία και την ανάπτυξη.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εσάς;

Alexandru S.: Πιστεύω ότι η πιο δύσκολη στιγμή για την επιχείρησή μας ήταν η περίοδος της πανδημίας του COVID-19, όταν επηρεαστήκαμε και βρεθήκαμε ανίκανοι να κεφαλαιοποιήσουμε την παραγωγή μας, πρακτικά ακίνητοι για σχεδόν δύο χρόνια.

Είχατε πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια; Σκοπεύετε να το κάνετε;

Alexandru S.: Ξεκινήσαμε αυτήν την επιχείρηση με τη βοήθεια ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω των προγραμμάτων Viti-Vinicola Reconversion and Restructuring. Στο μέλλον, σκοπεύουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε τέτοια κεφάλαια για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά.

Rep.: Τι έχετε προγραμματίσει για το 2024;

Alexandru S.: Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να ψηφιοποιήσουμε τη φάρμα και να λανσάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κρασιά υψηλής ποιότητας στην αγορά.

Πηγή: agro-tv.ro

Τέλος Άρθρου
Μετάβαση στο περιεχόμενο