Search
Close this search box.

Επίσκεψη μελέτης στη Θεσσαλία

Του Δημήτρη Μιχαηλίδη*

Πραγματοποιήθηκε στις 22, 23 & 24/4/2024, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Επίσκεψη Μελέτης «Field trip δημοσιογράφων της AG-PRESS/Ευρ. Επιτροπή» με 19 δημοσιογράφους από ΜΜΕ της ΕΕ (4 από ΜΜΕ της Ελλάδος) που εξειδικεύονται σε αγροτικά θέματα, με οργάνωση της Γεν. Δ/νσης Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης (DG Agri) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το αντικείμενο της δημοσιογραφικής αποστολής ήταν: «Η ποικιλομορφία του Ελληνικού αγροτικού τομέα και η επισήμανση της ανταπόκρισης της ΕΕ στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Θεσσαλία».

Το πρόγραμμα της «EC/DG AGRI field trip to Greece/Thessaly, 22-24/4/2024» περιλάμβανε μεταξύ άλλων:

Δευτέρα, 22/4/2024, Γενική Ενημέρωση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης

Τρίτη, 23/4/2024, Επίσκεψη σε προβατοτροφική μονάδα στην Ελασσόνα και ενημέρωση από τον κ Μιχάλη Αβδάνα (6984429821) & κ Κων/νο Γκόγκο (6989991512)

Τρίτη, 23/4/2024, Επίσκεψη σε αγρόκτημα φρούτων στον Τύρναβο και ενημέρωση από τον κ Θανάση, τον κ Ανδρέα & τον κ Γρηγόρη Λυγουρά (6973332274).

Τρίτη, 23/4/2024, Επίσκεψη σε μελισσοκομικό Συνεταιρισμό στο Κιλελέρ και ενημέρωση από τους κ Δημήτρη & Ιωάννη Σέγκο-6936820666 & τον κ Χρήστο Πλιάτσικα-6938091034.

Τετάρτη, 24/4/2024, Επίσκεψη σε cluster με αμύγδαλα, φωτοβολταϊκά, πτηνοτροφείο & Καρπολόγιο στην Γλαύκη και ενημέρωση από την κα Ειρήνη Σπανούλη-6936820666.

Τετάρτη, 24/4/2024, Επίσκεψη σε βαμβακοκαλλιέργεια στην Χάλκη, δίπλα στο εργοστάσιο Del Monde και ενημέρωση από τον κ Γεώργιο Καρανίκα-6949468787 και από τον κ .Μπάμπη Σαμουλαδά (2410971013).

Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετείχαν από Βέλγιο-BE (Lieven Van der Berghe), από Βουλγαρία-BG (Ekaterina Arsenova), από Δανία-DE (Anna-Maria Buchman), από Ισπανία-ES (Maria Lopez), Φιλανδία-FI (Matti Turtiainen), από Γαλλία-FR (Lea Rochon), από Κροατία-HR (Ivan Stupnisek), από Ουγγαρία-HU (Kristina Toth), από Ιρλανδία-IE (Anne O’Donohue), από Ιταλία-IT (Claudio Ferri), από Πολωνία-PL (Julia Smigielska-Siarkowska), από Πορτογαλία-PT (Teresa Siveira), από Ρουμανία-RO (Daniel Plaiasu), από Σλοβενία-SI (Branko Vrabec) και από Σλοβακία-SK (Marian Koren). Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο κ Θεόδωρος Σδρούλιας (tsdro@tee.gr), ο κ. Λευτέρης Παπαστεργίου (news@larissapress.gr), ο κ Δημήτρης Αντωνόπουλος (dantono61@gmail.com) και ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (agronea@otenet.gr, ΑγροΈκφραση).

Στο πάρα πολύ ενδιαφέρον Field trip αξίζει να επισημανθούν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Η Υπηρεσία «Πολιτικές Εξωτερικής Επικοινωνίας & Προβολής» συντηρεί κατάλογο (AG-PRESS.eu) με περίπου 750 διαπιστευμένους Ευρωπαίους δημοσιογράφους που γράφουν για θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

Τα στελέχη της DGAGRI οργανώνουν κάθε χρόνο περίπου τρείς μεγάλες εκδηλώσεις για δημοσιογράφους (δύο Επισκέψεις Μελέτης-press field trip και ένα σεμινάριο).

Ο χώρος του δείπνου της πρώτης ημέρας ταλαιπώρησε και δεν βοήθησε στην δημιουργία πνεύματος ομάδας. Ίσως πιο απομονωμένο ξενοδοχείο να πρόσφερε καλύτερες συνθήκες team building.

Στο ξενοδοχείο Imperial Grecotel (Λάρισα, 23/4/2024) συνέπεσε να γίνεται εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου για «Το μέλλον της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφές του Σεπ 2023 (Daniel)».

Τα τρία στελέχη της Μονάδας F1-Ευρ. Επιτροπής έκαναν εξαιρετική προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι συμμετέχοντες στο Field trip και αξίζουν συγχαρητηρίων. Ο διερμηνέας ήταν επαρκέστατος και ευχάριστα πρόθυμος.

Δεν έγινε επαρκώς κατανοητό με ποια διαδικασία (αν υπήρχε) επιλέχθηκαν από την DG Agri οι συγκεκριμένες έξη αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι. Ούτε εάν ήταν στον μέσο όρο τυπικών ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος. Δόθηκε η εντύπωση ότι εξέφραζαν τον μέσο όρο αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής, αλλά ήταν μάλλον εμφανές ότι επρόκειτο για προσωπικές υποκειμενικές γνώμες των ελλήνων αγροτών που επισκεφθήκαμε.

Ήταν μη επαρκώς επιτυχές ότι για την υπεύθυνη ενημέρωση για την σημερινή κατάσταση στον Ελληνικό αγροτικό τομέα επιλέχθηκαν καλοί επιστήμονες, σύμβουλοι και καλοί χρηματοδοτούμενοι οργανισμοί, αλλά δεν ακούστηκαν οι πραγματικοί δρώντες της αγροτικής πραγματικότητας.

Η εμβάθυνση και εξειδίκευση φάνηκε να μην συνάδει με την ΣΥΝΟΛΙΚΗ εικόνα της ισορροπίας-αειφορίας της περιοχής. Επίσης φαίνονταν σαν να αγνοούνται εξειδικευμένες συνθήκες βιωσιμότητας (αειφορίας, ισορροπίας) στην Ελλάδα ή/& στην Θεσσαλία που είναι ένας «βράχος ριγμένος στην θάλασσα», με το 76% του εδάφους να είναι σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα. Οι οριζόντιες «επιστημονικές» προτάσεις ΔΕΝ επαρκούν παντού.

Έλλειψε μια κάποιας μορφής επαφή με εκπροσώπους των οργανωμένων επαγγελματιών αγροτών που υπέστησαν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Ίσως να ήταν χρήσιμο να ακούγονταν και οι επισημάνσεις των εκλεγμένων αυτοδιοικήσεων (τοπικών, κοινοτικών, δημοτικών & περιφερειακών), αλλά και να είχαν την ευκαιρία οι δημοσιογράφοι να ακούσουν και την γνώμη των τοπικών «αρχόντων», ακόμα και «off the record», όπως έγινε με κάποιον υπάλληλο διεθνούς οργανισμού.

Οι ενημερώσαντες για την γενική κατάσταση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα έδωσαν στοιχεία σε βάθος, αλλά πάρα πολύ εξειδικευμένα, ενώ σήμερα (μετά το 1973) όλοι ξέρουμε ότι χρειάζεται επαρκής αντίληψη του συνόλου (ολιστική προσέγγιση), καθώς και η αλληλεπίδραση όλων των παραγόντων ανάπτυξης ενός τόπου.

Μάλλον είναι απευκταία η «βαθειά» εξειδίκευση και η «παγκοσμιοποίηση» στον αγροτικό τομέα της Ελλάδος, όπου ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του τοπικού περιβάλλοντος και όλα αλληλοεπιδρούν σε τοπικό επίπεδο για να πετυχαίνουν τοπική ισορροπία-αειφορία και μια μορφής τοπική αυτάρκεια. Η «ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ» είναι το μέλλον των αγροτικών περιοχών.

Θα ήταν καλύτερο να δοθούν τα στοιχεία από τους δρώντες πολίτες-αγρότες και τους εκλεγμένους από τους πολίτες πολιτικούς. Οι υπάλληλοι και οι σύμβουλοι είναι για να εφαρμόζουν αποφάσεις και να συμβουλεύουν τους πολίτες & πολιτικούς και ΟΧΙ για να τους δίνουμε βήμα να παραθέτουν τις γνώμες και τις ιδέες τους.

Μοιάζει ότι η αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση που καλύπτει τις ανάγκες στον αγροτικό τομέα είναι η Κοινωνική Οικονομία (συνεταιρισμοί κλπ) σε τοπικό επίπεδο και η συμπληρωματικότητα-κυκλικότητα με κάθε μορφή όπως επιδείχθηκε να συμβαίνει επιτυχώς στην Γλαύκη και εξηγήθηκε από την κα Ε. Σπανούλη.

Με έκπληξη ακούστηκαν στερεότυπα της μορφής «αποτυγχάνουν οι συνεταιρισμοί» αποκαλύπτοντας την άγνοια της καταστροφής της συλλογικής δράσης στον αγροτικό τομέα, όπου επιβάλλεται η συλλογική δράση, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα τοπικό «οικοσύστημα», λόγω της αποτυχίας των «αστικών σχολείων» μας.

Ίσως θα έπρεπε να υποστηριχθούν οι ενδιαφέρουσες αγροτικές επιδεικτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με τεχνικές «καλών παρουσιάσεων» και, γιατί όχι, και με επαρκή γνώση των συμφωνημένων εθνικών στρατηγικών στόχων, ώστε να υπάρχει μια ελάχιστη συμφωνημένη εθνική στρατηγική και να μην υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αποπροσανατολισμού για τυχόν επισκέπτες.

Τα σημαντικότερα πράγματα σε μια εκδήλωση (ημερίδα, επίσκεψη κλπ) είναι τα γεύματα, τα διαλλείματα και το ταξίδι, διότι τότε δίνεται η ευκαιρία προσωπικών συζητήσεων, γνωριμιών σε βάθος και εκτιμήσεων των πραγματικών διαστάσεων των θεμάτων.

Τα στελέχη της Μονάδας F.1 «Πολιτικές Εξωτερικής Επικοινωνίας & Προβολής» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέτυχαν κατά την «Επίσκεψη Μελέτης στην Θεσσαλία, 22-24/4/2024, για την ποικιλομορφία της γεωργίας και για την ανταπόκριση της ΕΕ στις φυσικές καταστροφές» να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό κλίμα εμπιστοσύνης. Αξίζουν συγχαρητήρια και στις τρείς κυρίες που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης και πραγματοποίησης του field trip, στις 22-24/4/2024.

* Δημήτρης Μιχαηλίδης,

ΑγροΝέα, AgroBus, ΑγροΕκφραση

Τέλος Άρθρου
Μετάβαση στο περιεχόμενο